home
weekagenda
lezingen
films
exposities
wie en wat
organisatie en verantwoording
foto's lustra
vrijwilligers gezocht

LEZINGEN winter 2018

Tweede en vierde woensdag van de maand
Aanvang 14.30 uur
Toegang € 3,- inclusief thee en koffie
De bar is open tot 18.00 uur

Op last van de brandweer geldt:
bij grote belangstelling vol is vol!Woensdag 12 december 2018
Klimaatopwarming

Antoine M. Cleef, emeritus hoogleraar Tropische Vegetatie, Ecologie
en Kartering

De ijsmassa van de nu nog met sneeuw en gletschers bedekte Noordelijke Andes van Columbia krimpt gestaag en zal rond 2050 geheel zijn verdwenen. Kortgeleden brachten twee internationale expedities op 24 plaatsen de situaties in kaart.


Woensdag 19 december 2018
De ambachtsman, de mens als maker

Kunsthistorica Gerda J. van Ham
Zelfs in het digitale tijdperk duiken de woorden Ambacht en Vakmanschap steeds vaker op. De vakman is een duizendpoot en moet zich voortdurend aanpassen en vernieuwen. Een reis door de tijd met visionaire geesten als Ruskin, Paxton, Owen en Morris, Gropius en Frank Gehry.


Woensdag 16 januari 2019
Israёl en de Palestijnse problematiek

Salomon Bouman, oud-correspondent NRC. De Standaard (Belgiё)
en NOS radio

Met Donald Trump in het Witte Huis zit Israёl via verdergaande bouw in de bezette gebieden zo stevig op de Westelijke Jordaanoever, dat er niet voldoende leefruimte is voor een levensvatbare Palestijnse staat. Voorlopig heeft Israёl de wind in de zeilen. Hoe lang nog?


Woensdag 30 januari 2019
Ed van Thijn: beeld en werkelijkheid

Willem van Bennekom, oud-advocaat en oud-rechter
In het boek Ed van Thijn, leven als opdracht staat centraal hoe de Tweede Wereldoorlog het leven van de vroegere PvdA-voorman en burgemeester heeft bepaald. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerd materiaal ontrolt zich het beeld van een gekwelde persoonlijkheid die voor Amsterdam veel heeft betekend.


Woensdag 13 februari 2019
De toren van de Gouden Eeuw

Gabri van Tussenbroek, hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten
In 1645 legde een felle brand de Nieuwe Kerk in de as. Kort daarna begon het herstel en de bouw van een enorme toren. Ook met de bouw van het nieuwe stadhuis werd een begin gemaakt. Er ontstond een architectonische tweestrijd die het Amsterdamse stadsbestuur tot op het bot verdeelde.


Woensdag 27 februari 2019
Het Saramacca project

Alexander Heldring, oud-ambassadeur
Heldring publiceerde onder pseudoniem de thriller Saramacca Road: waarom werkt een Nederlandse diplomate mee aan een mogelijke staatsgreep in Paramaribo? Later promoveerde hij op een proefschrift over het Saramacca project, dat de vestiging beoogde van ontheemde Europese joden in Suriname (1946-1956).


Woensdag 13 maart 2019
DNA en de genetische toekomst

Nora Walsarie Wolff, oud-docente biologie
Het is ongetwijfeld het belangrijkste molecuul op aarde: DNA, de bron van het leven. Razend interessant voor de wetenschap, maar ook voor elke burger. DNA technieken roepen ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk?

 

Another Site