home
weekagenda
lezingen
films
exposities
zondagmiddag
wie en wat
organisatie en verantwoording
vrijwilligers gezocht

LEZINGEN winter 2017/2018

Tweede en vierde woensdag van de maand
Aanvang 14.30 uur
Toegang € 3,- inclusief thee en koffie
De bar is open tot 18.00 uur

Op last van de brandweer geldt:
bij grote belangstelling vol is vol!Woensdag 17 januari 2018
Wat is (on)mogelijk bij begraven en cremeren?

Coco Snoek, oud-directeur begraafplaatsen en crematoria
De wet op de lijkbezorging geeft slechts enkele voorschriften. Dat maakt het voor mensen mogelijk zelf rituelen te verzinnen. Ook begrafenisondernemers reiken ideeën aan. Hoe komen prijzen tot stand? Is het mogelijk zonder begrafenisverzekering begraven of gecremeerd te worden?


Woensdag 31 januari 2018
Fryderyk Chopin, negentiende-eeuwse vluchteling

Božena Kopczynska, celliste
Welke invloed had de geschiedenis van Europa van de negentiende eeuw op het leven en werk van de bekendste Poolse componist? Welke talen sprak hij? Was hij Frédéric François Chopin of Fryderyk Franciszek Chopin of misschien Fryderyk Szopen? Was hij misschien de eerste echte Europeaan?


Woensdag 14 februari 2018

De vele gezichten van de Waalse Kerk

Willem van Bennekom, oud-advocaat en oud- rechter
De kerk op de plaats van het Amsterdamse Paulusbroederklooster was vanaf 1578 (de Alteratie) het toevluchtsoord van de uit de Zuidelijke Nederlanden en Noord-Frankrijk gevluchte protestanten. Uiteindelijk veranderde de kerk in de
negentiende eeuw van volkskerk tot een plek voor Amsterdamse deftigheid.


Woensdag 28 februari 2018
DNA en de genetische toekomst

Nora Walsarie Wolff, oud-docente biologie
Het is het belangrijkste molecuul op aarde: DNA, de broncode van het leven. Razend interessant voor de wetenschap, maar ook voor elke burger. DNA technieken roepen ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk?


Woensdag 14 maart 2018
Amsterdam, het centrum van het universum

Willem Bustraan, oud-studieleider natuurkunde HvA
Bij een wandeling door Amsterdam word je ondergedompeld in een zee van vrijheid, zowel in politieke als wetenschappelijke zin. Een ontmoeting met Anton Pannekoek (1873-1960), politiek theoreticus en sterrenkundige, is een begin van een verdieping in mens- en wereldbeeld.


Woensdag 28 maart 2018
Geheimen van de prehistorie

Marie-José Bentinck, docente prehistorie
Wat als de geschiedenisboeken ons maar de helft vertellen? Wat als er in de prehistorie verfijnde culturen waren waarin man en vrouw egalitair samenleefden? Het is tijd om het oude beeld van de prehistorie in ons collectieve bewustzijn te herzien. Dat levert belangrijke lessen op voor ons leven in deze eeuw.

 

Another Site