home
weekagenda
lezingen
films
exposities
zondagmiddag
wie en wat
organisatie en verantwoording
vrijwilligers gezocht

LEZINGEN lente 2018

Tweede en vierde woensdag van de maand
Aanvang 14.30 uur
Toegang € 3,- inclusief thee en koffie
De bar is open tot 18.00 uur

Op last van de brandweer geldt:
bij grote belangstelling vol is vol!Woensdag 28 februari 2018
DNA en de genetische toekomst

Nora Walsarie Wolff, oud-docente biologie
Het is het belangrijkste molecuul op aarde: DNA, de broncode van het leven. Razend interessant voor de wetenschap, maar ook voor elke burger. DNA technieken roepen ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk?


Woensdag 14 maart 2018
Amsterdam, het centrum van het universum

Willem Bustraan, oud-studieleider natuurkunde HvA
Bij een wandeling door Amsterdam word je ondergedompeld in een zee van vrijheid, zowel in politieke als wetenschappelijke zin. Een ontmoeting met Anton Pannekoek (1873-1960), politiek theoreticus en sterrenkundige, is een begin van een verdieping in mens- en wereldbeeld.


Woensdag 28 maart 2018
Geheimen van de prehistorie

Marie-José Bentinck, docente prehistorie
Wat als de geschiedenisboeken ons maar de helft vertellen? Wat als er in de prehistorie verfijnde culturen waren waarin man en vrouw egalitair samenleefden? Het is tijd om het oude beeld van de prehistorie in ons collectieve bewustzijn te herzien. Dat levert belangrijke lessen op voor ons leven in deze eeuw.


Woensdag 11 april 2018
100 Jaar Aardappeloproer

Mieke Krijger, directeur Jordaanmuseum
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de honger in de Amsterdame volksbuurten een sluipmoordenaar. Op 27 juni 1917 leegden vrouwen in de Jordaan een schuit met aardappelen. Ook elders werd geplunderd. Het leger schoot op de bevolking. Er vielen 9 doden en 114 gewonden.


Woensdag 25 april 2018
De Noord-Koreaanse kernbom

Dick Leurdijk, oud-medewerker Clingendael
Zorgen om het nucleaire programma van Noord-Korea waren beeldbepalend voor de geopolitieke spanningen in 2017. Vrees voor de inzet van kernwapens bij een conflict tussen NoordKorea en de V.S. Het tromgeroffel is met de Olympische Spelen geluwd, maar voor hoelang? Tijd voor een tweede uitleg.


Woensdag 9 mei 2018
Engelandvaarders

Jos Sinnema, tekstschrijver & journalist
Tieners waren Ernst en Jaap toen ze in 1942 in een kano naar Engeland probeerden te komen. Voor ze 's nachts stiekem vertrokken, postte Jaap een brief aan zijn ouders. 'Maak je niet in het minst ongerust, want als er iets goed en lang is voorbereid, dan is het dit wel. Dag hoor!'


Woensdag 23 mei 2018
De Memoires van luchvaartpionier Jan Bach

Boudewijn & Govert Jan Bach
De sprekers vertellen over hun vader, luchtvaartpionier, oorlogsheld, tandarts, generaal luchtmacht, directeur KLM en tegenstander van Prins Bernard. Een vliegtuig in de tuin bij het ouderlijk huis, dat in 1920 naar Indië had moeten vliegen was richtingbepalend voor zijn leven.


Woensdag 13 juni 2018
Darwins cijferslot, onze eigen draai aan de evolutie

Frans W. Saris, oud-directeur AMOLF en ECN *
CO2 moet je niet in de grond stoppen, maar recyclen. Een optimistische visie op onze meest urgente problemen: energie en klimaat, biodiversiteit en voeding, vrede en veiligheid. Maar ook op oplossingen zoals CO2-recycling.
* Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica / Energieonderzoek Centrum Nederland


Woensdag 27 juni 2018
Beatles, de belangrijkste popgroep

Flip Hamman, oud-leraar Nederlands
In de radio top-2000 over 2017 stonden meer dan veertig liedjes van de Beatles. Het vijftigjarig jubileum van het album Sgt.Pepper werd uitvoerig herdacht. De groep ging 48 jaar geleden uit elkaar. Is het de kwaliteit van de muziek of is er sprake van de grootste marketingtruc aller tijden.

 

Another Site