home
weekagenda
lezingen
films
exposities
wie en wat
organisatie en verantwoording
foto's lustra
vrijwilligers gezocht

LEZINGEN lente 2019

Tweede en vierde woensdag van de maand
Aanvang 14.30 uur
Toegang € 3,- inclusief thee en koffie
De bar is open tot 18.00 uur

Op last van de brandweer geldt:
bij grote belangstelling vol is vol!Woensdag 27 februari 2019
Het Saramacca project

Alexander Heldring, oud-ambassadeur
Heldring publiceerde onder pseudoniem de thriller Saramacca Road: waarom werkt een Nederlandse diplomate mee aan een mogelijke staatsgreep in Paramaribo? Later promoveerde hij op een proefschrift over het Saramacca project, dat de vestiging beoogde van ontheemde Europese joden in Suriname (1946-1956).


Woensdag 13 maart 2019
DNA en de genetische toekomst

Nora Walsarie Wolff, oud-docente biologie
Het is ongetwijfeld het belangrijkste molecuul op aarde: DNA, de bron van het leven. Razend interessant voor de wetenschap, maar ook voor elke burger. DNA technieken roepen ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Mogen we ingrijpen in de natuur? Willen we weten wat in onze genen besloten ligt? Van wie is een gen eigenlijk?


Woensdag 27 maart 2019
Het ontstaan van het grafisch ontwerp

Jan Schoen, vormgever
Toen tijdens de tweede industriële revolutie werd overgegaan van handmatige naar machinale productie, daalden de prijzen, maar het unieke van producten verdween. Daarom gingen bedrijven op zoek naar een eigen identiteit: het merkbeeld.


Woensdag 10 april 2019
Schone Schijn: de vroeg-westerse portretkunst

Robine Bausch-Bronsing, kunsthistorica
Wat is portretkunst eigenlijk? Hoe ziet de geschiedenis van de portretkunst er uit? Hoe hebben Nederlandse en Italiaanse kunstenaars elkaar in de vijftiende eeuw beïnvloed? Vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn als je zou verwachten.


Woensdag 24 april 2019
Fritz Conijn, de jongste KP-leider van Nederland

Doeko Bosscher, oud-hoogleraar eigentijdse geschiedenis RUG
Toen Fritz Conijn op 29 augustus 1944 als verzetsman werd gearresteerd en een paar dagen later gefusilleerd, was hij net 21 jaar. Al op zijn 16de begon hij met zijn anti-Duitse activiteiten. Hij richtte de KP Alkmaar op en in juli 1944 opnieuw de Amsterdamse KP.


Woensdag 8 mei 2019
Het Noord-Koreaanse nucleaire programma

Dick Leurdijk, oud-onderzoeker 'Clingendael' in Den Haag
Eind 2017 leek de wereld aan de vooravond te staan van een nucleair conflict tussen de VS en Noord-Korea. Samen met Zuid-Korea kwam een diplomatiek overleg tot stand. Misschien is er inmiddels een tweede topontmoeting tussen Kim Jung-un en Donald Trump geweest.


Woensdag 22 mei 2019
Stadsuitbreiding en volkswoningbouw

Rens Smid, projectontwikkelaar
Projectonwikkelaars waren de opdrachtgevers van de Amsterdamse wijken die werden gebouwd tussen 1880 en 1940. Rond de bouw ontstond een beeld van speculatie, torenhoge renten en te korte aflossingstermijnen. In deze lezing wordt een heel ander beeld geschetst.


Woensdag 12 juni 2019
Kolhorn in de kijker

Willem Messchaert, waterman en zelfverklaard dijkoloog
Toen Amsterdam een wereldhaven was aan de Zuiderzee pikten veel kleine dorpen een graantje mee. Zoals het kleine Kolhorn - NO van Schagen - waarvoor de VOC schepen een belangrijke bron van van inkomsten waren door de handel in dijkmateriaal en turf. En er was visserij op ansjovis.


Woensdag 26 juni 2019
Flip Hammann, oud-leraar Nederlands

Nora Walsarie Wolff, oud-docente biologie
Zouden wij ooit van Désrée Clary - Napoleons eerste verloofde - hebben gehoord als zij niet was getrouwd met zijn generaal Bernadotte, die later koning van Zweden werd en zij als koningin de stammoeder van het Zweedse koningshuis werd? Zo is er veel te vertellen over vrouwen in Napoleons leven.

 

Another Site